Садівська громада
Сумська область, Сумський район

«ПОВЕРНЕННЯ ВЕТЕРАНА НА РОБОЧЕ МІСЦЕ»: ЯК ДОПОМОГТИ ВЕТЕРАНУ ПРАЦЕВЛАШТУВАТИСЯ

Дата: 02.05.2024 10:04
Кількість переглядів: 36

 У рамках програми регіонального заходу «Повернення ветерана на робоче місце» директор Департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської обласної державної адміністрації Людмила МУСІЯКА розповіла про головні проблеми працевлаштування ветеранів, можливостей відкриття ними власної справи, пільги та перенавчання

«У зв'язку з повномасштабною війною сьогодні для ветеранів постають доволі актуальні питання у перенавчанні, перепрофілюванні, зміні місця роботи, сфері діяльності або повернення на минулі робочі місця», – зазначала Людмила МУСІЯКА.

Про налагодження правильної взаємодії з ветеранами, військовослужбовцями та можливості програми ментального здоров'я «Ти як?» розповідала регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я Жанна СИДОРЕНКО.

Так, за підтримки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» при Сумській обласній державний адміністрації створено координаційний центр підтримки цивільного населення, де наразі створено три робочі групи.

За її словами, перша група працює з ветеранами, особами з інвалідністю внаслідок війни, особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалими учасниками Революції Гідності, членами сімей загиблих, померлих ветеранів війни, членами сімей загиблих, померлих захисників і захисниць України, при координаційному центрі при Сумській обласній військовій адміністрації.

Друга група займається роботою з внутрішньо переміщеними особами, до третя – роботою з постраждалими особами цивільного населення.

«Вирішення проблеми повернення учасників бойових дій у сферу цивільної зайнятості значною мірою залежить від готовності і можливостей бізнесу працевлаштувати», – вказувала Жанна Сидоренко.

За її словами, соціологічні дослідження свідчать, що поряд із усвідомленням певних ризиків, пов'язаних із працевлаштуванням ветеранів війни, роботодавці в основному позитивно оцінюють працівників ветеранів.

«Опитування показали, що роботодавці в сферах бізнесу, будівництва зацікавлені в працевлаштуванні ветеранів, оскільки в процесі бойових дій вони отримують корисний практичний досвід», – наголошувала регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Які послуги та можливості надає служби зайнятості для ветеранів/ветеранок та учасників бойових дій?

За словами начальника відділу рекрутингу Сумського обласного центру зайнятості Романа КУЛЬГОВА, служба зайнятості приділяє особливу увагу роботі з ветеранами, учасниками бойових дій, для того щоб максимально швидко інтегрувати їх в суспільство.

«Є певні механізми роботи служби зайнятості, які допомагають частині учасників бойових дій перенавчитися, якщо в них є та професія, яка їх не влаштовувала, отримати більш затребувану професію за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового соціального страхування, або отримати додаткову професію чи ваучер – це також механізм отримання другої вищої освіти відповідного профілю, – вказував він. – Однак, одним із дієвих методів допомоги – це надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу для учасників бойових дій, одного із подружжя учасника бойових дій та для осіб з інвалідністю».

Як ветерану, учаснику бойових дій створити власний бізнес?

«Ми живемо в дуже складний зараз час, і Сумська бізнес школа зараз допомагає саме учасникам бойових дій, ветеранам, подружжю», – зазначала заступник декана факультету економіки і менеджменту Сумського національного аграрного університету, викладач тренер Сумської бізнес-школи Світлана ЛУКАШ.

За її словами, Сумська бізнес-школа, надає можливість працювати з особами з інвалідністю, оскільки у школі є можливість заїзду в усі аудиторії, в яких працюють особи з інвалідністю, є ліфт, підйомник, є всі можливості для того, щоб люди загалом комфортно себе почували і, відповідно, навчалися в комфортному середовищі.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь