Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ЛЮТИЙ ЛЮТУЄ, ВЕСНІ ДОРОГУ ГОТУЄ!

Дата: 01.02.2024 10:27
Кількість переглядів: 92

Календар садових робіт на лютий, крім традиційних клопотів, містить і нові, пов'язані з підготовкою до настання тепла. Роботи у садівників і городників поки не дуже багато. Але вона є основою успішного майбутнього врожаю.


   Садові роботи в лютому. Земля готується до весни, і в лютневому саду це теж помітно. Традиційно тривають турботи про затримання снігу (якщо він є), контроль надійності зимових укриттів і боротьба з шкідниками. Але все частіше бувають відлиги. А, коли температура наближається до нульової позначки, потрібно подбати про дерева.
   Вилікувати морозобоїни. Всі морозні тріщини необхідно ретельно очистити і залити садовим варом.
Виконати побілку. Якщо захисний шар змився, можна нанести новий. Це захистить і від сонячних опіків, і від морозобоін, і від шкідників, які селяться під корою.
Провести обрізку. Поки дерева сплять, даний захід можна виконати досить успішно. Особливо актуально його виконання в лютому при аномально теплих зимах: в березні і так багато турбот, а при різкому початку сокоруху, можна просто не встигнути придати дереву правильну крону.
Пересадка крупномірів. Лютий – саме час для успішного проведення даної процедури. Сплячі дерева і чагарники переносять її найменш болісно.
   Порада! Роботи в саду в лютому бажано доповнити спорудою кількох пташиних будиночків. Коли в них оселяться пернаті, у вас буде менше клопоту по боротьбі з шкідниками.
   Городні роботи в лютому. Щоб перші теплі дні зустріти у всеозброєнні, навідавшись на дачу, необхідно проінспектувати город. І перш за все, подбайте про підзимні посіви, а також грядках, де зимує суниця. Постежити, щоб сніговий покрив на них був достатньої товщини. А при його відсутності – забезпечити альтернативними укриттями. Крім того, в місцях застою талої води, треба прорити канавки для її відведення. Особливу увагу в лютому необхідно приділити розміщеній на дачній ділянці теплиці:
• оглянути конструкцію на предмет пошкоджень;
• провести знезараження ґрунту і стін;
• розпушити ґрунт і видалити всі залишки минулорічних рослин;
• рясно полити, і, тим самим, підготувати до висадки культур.
       Увага! В кінці лютого в теплицю можна вже висівати насіння листової зелені, редиски, цибулі або капусти.
  Турботи про весняні посадки. Наближається весна, а значить, в першу чергу, треба перевірити посадковий матеріал. Перш за все, провести ревізію в сховищах: видалити сухі і підгнилі плоди; проконтролювати, як зберігаються живці і саджанці, і при необхідності – полити або обробити фунгіцидами.
  Також треба влаштувати ревізію насіння. Особливо того, яке залишилися від посівів минулого року. Багато з них (помідори, буряк, огірки, кабачки або дині) можуть успішно зберігатися по 7-8 років і навіть довше. Капуста, фенхель або редиска – близько 5 років. А морква, перець, цибуля або баклажани, при «витримці» більше трьох років, можуть втратити свої посівні якості.
   Проте, весь посівний матеріал краще відкалібрувати і перевірити на схожість. А при необхідності, докупити потрібні сорти. Крім того, в лютому треба виконати і інші, не менш важливі роботи:
   подбати про наявність якісної грунтосуміші;
   перевірити цибулинні рослини;
   проростити бульби і кореневища при необхідності ранньої посадки;
   посіяти насіння на розсаду;
   провести ремонт і закупівлю інвентарю по необхідності.
Не нехтуйте цими порадами, натомість за старання, ваші угіддя порадують здоровим виглядом та рясним урожаєм.


Головний спеціаліст відділу

фітосанітарних заходів на кордоні управління

фітосанітарної безпеки Головного управління

Держпродспоживслужби в Сумській області                                                                                  Юрій ЛЕБЕДКА

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь