Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ГОСТРА РЕАКЦІЯ НА СТРЕС. ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ ВОРОЖИХ ОБСТРІЛІВ?

Дата: 24.01.2024 14:36
Кількість переглядів: 63

 У даній інформації нагадуємо, що таке гостра реакція на стрес та які її можливі наслідки. Поради публікуються у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Через ракетні атаки, які здійснює ворог, масові руйнування та сцени жорстокості тисячі українців зазнають гострої реакції на стрес (або ж гострих стресових розладів).

Це тимчасова реакція, що розвивається у людини у відповідь на незвичайний (потужний) фізичний або психічний стрес. Подібний розлад важко ідентифікувати, але вжити вчасних заходів вкрай важливо.

Через гостру реакцію на стрес можуть спостерігатися: прискорене серцебиття, підвищена пітливість; паніка, істерика; втрата орієнтації у просторі, стан шоку.

Гострий стресовий розлад може стати наслідком травматичної події та призвести до: безсоння, порушення памʼяті, дратівливості, труднощів із концентрацією; надмірної тривожності; відчуття безпорадності та безнадії; втрати інтересу до звичних справ; бажання відмежуватися від інших; нездатності відчувати позитивні емоції; симптомів повторного переживання травматичної події.

Памʼятайте: будь-який із цих станів є нормальною реакцією на ненормальні події, а не ознакою слабкості чи патології.

Подібні стани необхідно проживати та не намагатися самотужки загасити емоції. Якщо ваші рідні чи знайомі постраждали від гострої реакції на стрес, не зволікайте, зверніться до спеціаліста, який допоможе постраждалій людині та не дасть симптомам розвинутися до розладів.

Найпростіше рішення в цій ситуації – звернутися до сімейного лікаря, який пройшов навчання mhGAP та готовий надавати підтримку з ментального здоровʼя. Він проведе базовий тест і визначить, яка саме допомога необхідна постраждалій людині.

Наразі кожен третій сімейний лікар в Україні готовий допомагати при розладах ментального здоров'я – відповідне навчання mhGAP пройшли понад 70 000 медичних фахівців.

Аби знайти лікаря у своєму регіоні, скористайтеся: онлайн-мапою на сайті НСЗУ  або зателефонуйте за номером 16-77

Більше інформації на сторінці https://www.howareu.com/

 

Гостра реакція на стрес. Що варто знати про можливі наслідки ворожих  обстрілів? » Управління охорони здоров'я Кропивницької міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь