A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ВАКЦИНАЦІЯ ТВАРИН – ЄДИНИЙ СПОСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ

Дата: 12.10.2023 11:03
Кількість переглядів: 56

 Про ситуацію щодо захворюваності та профілактики сказу на Сумщині під час брифінгу в офіційному медіацентрі розповіли лікар-епідеміолог Сумського центру контролю та профілактики хвороб Наталія ГАЛУШКО та завідувач протиепізоотичним відділом Сумської районної державної лікарні ветеринарної медицини Анатолій АНТОНЕНКО

За словами Наталії Галушко, щорічно в Україні реєструється 100 – 120 тисяч звернень щодо укусів людини тваринами. На Сумщині за 8 місяців поточного року за медичною допомогою з цього приводу звернулось 1283 жителів.

Спікер розповіла, що останній випадок сказу у людини в області було зареєстровано у 2011 році, серед тварин донедавна – у 2021 році. При цьому, до 2018 року вірус сказу виявляли у 2 – 3,5% тварин, що нанесли укуси/ослинення людям. Після 2018 року кількість хворих на сказ тварин знизилась. І у 2021 році вона становила лише 0,3%. А в 2022 році випадків сказу серед тварин вже не виявляли. Це стало наслідком проведення імунізації проти сказу тварин, регуляції популяції в дикій фауні, переконана фахівець.

Вона наголосила, що сказ – це гостре інфекційне захворювання. Потрапляє вірус в організм людини при прямому контакті через слину інфікованої тварини при укусі. Також зараження можливе через наявні рани чи подряпини, на які потрапила слина, рідше – аерозольним шляхом.

«Інкубаційний період становить в середньому 3-8 тижнів, але він може зменшуватися до 5-7 днів або збільшуватися до 1 року і більше. Протікає хвороба з важкими ураженнями нервової системи та закінчується летально, якщо своєчасно не потурбуватися про профілактику», – повідомила лікар-епідеміолог.

За її словами, типова форма сказу має три стадії протікання – провісників, збудження та паралічів. У випадку зараження людина починає відчувати печіння на місці укусу, свербіж, біль, підвищується чутливість шкіри, потім збільшується частота серцевих скорочень та температура тіла, з’являється спрага, тахікардія, судоми кінцівок, параліч дихальних м’язів, а через це – смерть.

Наталія Галушко акцентувала, що при укусі тваринами постраждалій особі слід негайно звернутися до лікувальної установи, де їй нададуть фахову медичну допомогу та проведуть усі необхідні маніпуляції. У такому разі лікар-рабіолог призначає у таких випадках відповідний курс лікування, що може складатися зі щеплень антирабічною вакциною чи введені гамаглобуліну, залежно від характеру ушкоджень.

Як наголосив Анатолій Антоненко, у тварин ознаки сказу проявляються наступним чином: надмірне слиновиділення, відвисання нижньої щелепи, гідрофобія та неможливість пити воду чи вживати їжу через рефлекторне скорочення м’язів горла.

Аби не наражатися на небезпеку, фахівці радять уникати контактів із тваринами, особливо з безпритульними. І обов’язково щорічно вакцинувати своїх домашніх улюбленців. В жодному разі не можна нехтувати правилами безпеки, тим паче імунізація тварин – це прямий обов’язок їх власників.

«Профілактика тварин проводиться шляхом створення імунного захисту. Зокрема, це стосується собак та котів, які є найбільш уразливими до інфікування. Ефективним наразі є охоплення сприйнятливого поголів’я щепленнями на рівні не менше 70% і більше», – зазначив він.

Анатолій Антоненко також зауважив, що щеплення тварин проводиться щорічно вітчизняною вакциною, яка дає імунітет на 2 роки. Вона є безкоштовною, тож господарі мають лише надати своїх тварин для щеплень.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь