A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ТРИВОЖНІ МАРКЕРИ: КОЛИ ВАРТО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПСИХОЛОГА

Дата: 24.05.2023 15:09
Кількість переглядів: 52

 Піклування про психічне здоров’я нині має бути на часі для кожного з нас. Дбати про своє психічне здоровʼя так само важливо, як і про фізичне здоровʼя. І, якщо є питання до власного психічного стану або до стану близьких, важливо задуматися про звернення до спеціаліста

За соціологічними опитуваннями, понад 90% опитаних українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають в зоні ризику розвитку труднощів, повʼязаних з психічним здоровʼям. 

Крім того, рівень споживання антидепресантів у 2022 році значно зріс, а на безрецептурні заспокійливі засоби українці щомісяця витрачають близько 300 млн грн. Це дані аудиту ресурсів системи надання послуг у сфері психічного здоров’я, проведеного у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Яна УКРАЇНСЬКА, завідувачка сектору з охорони психічного здоровʼя департаменту медичних послуг МОЗ України, розказала, де і як можна отримати психологічні послуги в Україні. А також  про тривожні симптоми.

Отже, варто приділити більше уваги власному психічному здоровʼю та, можливо, звернутися до спеціаліста, якщо: ваш психічний стан позначається на повсякденному житті; буденні речі, які раніше завжди виходили легко, тепер викликають складнощі; переживаєте велику кризу у житті, яка виводить з рівноваги ваше психічне здоров’я; виникають труднощі в навчанні, спілкуванні в сімʼї, з колегами, оточенням.

Психічний стан впливає на фізичне здоровʼя та загалом на кожну зі сфер нашого життя. Все, що ми робимо, думаємо чи говоримо, кожна з наших дій та емоцій напряму залежить від того, в якому психічному стані ми перебуваємо. 

І чим раніше людина отримає кваліфіковану допомогу – тим більша ймовірність, що вона зможе впоратися зі своїм станом. Тож будьте уважними до свого психічного стану, а також до стану навколишніх, проявляйте емпатію. 

Не варто думати, що це неважливо або сподіватися, що «саме минеться». Адже легше запобігти розвитку серйозних розладів, ніж потім долати їх. 

Довідка: Всеукраїнська програма ментального здоровʼя створюється за ініціативою першої леді Олени Зеленської і має просту життєву назву «Ти як?». Поінформованість про психічне здоров’я, надання підтримки людям, які страждають від проблем, та їхнім близьким, робота над доступністю послуг із підтримки психічного здоров’я – усе це невіддільна частина комплексної роботи, розпочатої в нашій країні.

За матеріалами: https://moz.gov.ua/article/news/trivozhni-markeri-koli-varto-zvernutisja-do-psihologa

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь