A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ВОРОГ ВОРОГІВ НАШОЇ ГРОМАДИ

Дата: 09.09.2022 09:40
Кількість переглядів: 321

Як говорять в нас війна, інші проблеми не на часі, але в Садівській  громаді  набуває поширення злісний карантинний ворог і ворог як сільськогосподарських культур, так і здоров’я людей це – Амброзія  полинолиста     

Фото без опису

  Серед трьох видів амброзії найбільш поширеною є амброзія полинолиста. Таку назву вона одержала завдяки листю, що формою і розміром дуже схоже на листя полину звичайного (чорнобильник). Колір листка амброзії насичено зелений, низ листка і стебла рослини  вкриті волосками дуже опушені.

       Ця однорічна  травяниста рослина розповсюджується повсемісно. У нашій зоні амброзія полинолиста  має розтягнутий  період,  сходи (кінець травня - перша декада червня). Цвітіння проходить у другі й половині серпня,  а плодоношення – у вересні.

 Висота стебла амброзії за сприятливих  умов сягає до 2 метрів. Засмічує вона усі польові культури, городи, сади, луки, пасовища, полезахисні смуги. Розвиваючи кореневу систему, амброзія значно виснажує ґрунт, внаслідок чого знижується урожай  сільськогосподарських культур, а при надмірному засміченні і зовсім втрачається.

       Велику  небезпеку  здоров’ю людини несе квітковий пилок амброзії та і сама рослина. Пилок  жовтого кольору  розноситься на значну відстань. Потрапляючи на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, в очі ніс, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла, викликає так звану – сінну лихоманку та напади бронхіальної астми.

       Розмножується цей бур’ян лише насінням у вересні. Одна рослина може дати до 150 тис. шт. насінин, які можуть переноситись на значні відстані водними потоками, вітром, птахами, колесами автомашин.

       Шановні мешканці Садівської громади! Татусі та матусі!  Якщо ми бажаємо здоров’я собі та своїм дітлахам, а також великих врожаїв на своїх присадибних ділянках,  проводимо знищення злісного карантинного ворога садів, городів і людей шляхом скошування, а ще краще викорчовування з корінням даних рослин та шляхом спалювання їх.

   

 Провідний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів

управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Сумській області

державний фітосанітарний інспектор

 

                                                                                 Юрій ЛЕБЕДКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь