A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

27 СІЧНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 28.01.2022 10:30
Кількість переглядів: 235

         27 січня у Шпилівському сільському клубі Садівської сільської ради проведена година пам'яті до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту. В сільських бібліотеках громади проведені тематичні просвітницькі заходи: година – реквієм «Уроки минулого: історія Голокосту», книжково-документна виставка  «Голокост: ненависть і незлічені жертви для цивілізації»(Садівська бібліотека), хвилина пам’яті «Свіча Голокосту не згасне» (Низівська бібліотека), година пам’яті «Голокост – шрам на серці людства» (Сульська бібліотека), година історичної правди «Уроки голокосту: мужність і співчуття» (Терешківська бібліотека), виставка – реквієм «Свіча Голокосту не згасне» (Шпилівська бібліотека).

    Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття оонівського документа.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Варто нагадати, що Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь