A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ЧОМУ КРАЩЕ ЗРОБИТИ БУСТЕР

Дата: 14.01.2022 13:25
Кількість переглядів: 226

Нова хвиля коронавірусу вже близько, попереджає головний санітарний лікар України Ігор КУЗІН

Пік припаде на лютий з поступовим спаданням до квітня. Тривалість і розмах нової хвилі, за словами Ігоря Кузіна, буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і від кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу.

Чому і чим краще зробити бустерну вакцинацію, чи бувають від цього сильні побічні ефекти, чи готова Україна до нової хвилі ковіду – про це Ігор Кузін розповів в інтерв'ю ВВС News Україна.

«Зараз у Сумській області збільшується кількість нових випадків, а в Херсонській зростає частка госпіталізованих. Однак, цей зріст не є значним. Скоріше спрацьовує післясвятковий період, коли люди відкладали похід до лікаря, – говорив головний санлікар країни. – За нашими прогнозами, черговий сплеск буде, починаючи з кінця січня. У цей час буде більше Омікрону».

З 6 січня бустер дозволили в Україні. За перші дні січня близько 20 тисяч людей зробили щеплення. Ігор Кузін розраховує на показники у 300-400 тисяч вакцинацій до нової хвилі масового захворювання. І переважно фокус буде на представниках об'єктів критичної інфраструктури та медичних працівниках. Оскільки ці сфери є ключовими під час спалахів. Такі цифри і такі охоплення дозволять функціонувати лікарням і об'єктам критичної інфраструктури.

Вакцини вистачить, стверджує санлікар під час інтерв’ю. Україна має контракти на постачання 25 млн доз Pfizer впродовж 2022 року та 6,5 млн CoronaVac. Ще близько 10 млн доз маємо отримати як допомогу у рамках механізму Covax. Такої кількості має вистачити, щоб дощепити взагалі нещеплених людей і зробити бустер.

Ігор Кузін повідомив, що є рекомендації робити бустер мРНК вакцинами – це Pfizer або Moderna. Обирати між ними можна. За виключенням вакцини CoronaVac. Після неї рекомендовано робити бустер Pfizer або CoronaVac. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer – ефективність в середньому 92-95%.

Головний санітарний лікар повідомив, що після бустерної дози не реєструють якогось збільшення побічних ефектів. У країнах, де вже широко запроваджують бустер, кількість несприятливих подій така ж сама, як і при базовому курсі щеплень.

Оптимальний термін введення бустерної дози становить від шести до дев'яти місяців. Але навіть, якщо через 10 місяців людина прийде в пункт щеплення, все одно буде бустер.

На запитання журналіста про те, чи будуть організовані бустерні щеплення у трудових колективах, Ігор Кузін відповів: «Ми плануємо окремі мобільні бригади відправити робити бустер в організовані колективи».

За матеріалами: https://www.bbc.com/ukrainian/news-59978857

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь