ЩЕДРИЙ ВЕЧІР
13 січня відзначається День святої Маланії − черниці, меценатки, яка жила в Римі за часів занедбання Римської імперії. Сьогодні українці відзначають Щедрий вечір — завершальний період першої половини святок та одне з найдавніших свят.
На Щедру вечерю 13 січня традиційно готують 12 страв: кутю, хліб, узвар, смажене м’ясо, ковбаси, млинці з салом, пироги, голубці, рибу, вареники. Головна страва – кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку – щедру кутю. На відміну від багатої, її можна заправляти м'ясом та салом.
Господині обдаровують щедрувальників та посівальників. Вважали, якщо гарно віддячити щедрувальнику, то весь рік буде щасливим. Серед незаміжніх дівчат була популярна традиція ворожити на майбутнього чоловіка. Водночас у церквах проходили урочисті богослужіння.
Худ. Людмила Тафійчук, «Щедрий вечір, добрий вечір», 2013