A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ТРАВМУВАННЯ ВЗИМКУ

Дата: 15.12.2021 10:00
Кількість переглядів: 334

З приходом зими та пониження температури стають актуальними поради щодо безпечної поведінки під час ожеледі та ожеледиці

Щорічно Міністерством охорони здоров’я України реєструється сумна статистика травмувань, пов’язаних з ожеледицею: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій підготувала прості рекомендації, як уберегтися від неприємностей та травмування у період ожеледиці.

  • Обов’язковим правилом є носіння відповідного взуття з протектором для кращого зчеплення з поверхнею землі. Фахівці також радять взуття з підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи та без великих каблуків. 
  • Літнім людям можна порекомендувати при ходьбі використовувати палиці або хоча б одну палицю для кращої стійкості. 
  • Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу також небезпечні для здоров’я. Також не варто без потреби виходити на вулицю, якщо ви захворіли або відчуваєте слабкість. 
  • Придбайте «льодоступи» та надягайте їх на підошви та каблуки вашого взуття. Або зробіть подібний захист власноруч: наклейте двосторонню липку стрічку на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть її піском;
  • При ходьбі по слизькій поверхні руки повинні бути вільні для балансування. Краще не тримати їх в кишенях, а також не нести сумки в руках. Оптимальний варіант в такому випадку – носити рюкзаки.
  • Обходьте металеві кришки люків, адже вони, як правило, покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що також дуже небезпечно.
  • Тримайтеся якомога далі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже небезпечними є бурульки, які намерзають на дахах будинків.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам'ятайте, що за умов ожеледиці значно збільшується гальмівний шлях автотранспорту.

Також не забуваємо про правила пересування: не поспішати і, не робити великих кроків, оскільки так зменшується стійкість і збільшується ймовірність послизнутись.

Якщо ви впали й через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль в суглобах, помітили  пухлини на м’яких тканинах – терміново зверніться до лікаря в травмпункт.

Будьте обачними, обирайте правильне взуття, не поспішайте при ходьбі та бережіть себе.

За інформацією: https://moz.gov.ua/article/health/jak-uberegtisja-vid-travmuvannja-vzimku


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь