A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ПРО СОЦІАЛЬНУ ПОСЛУГУ "ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ"

Дата: 27.09.2021 15:00
Кількість переглядів: 339

  Сучасна суспільна та юридична думка базується на тому, що дитина повинна виховуватись у сім’ї. Згідно Сімейного кодексу, саме батькам надається переважне право особистого виховання дітей, вибору форм та методів виховання, якщо останні не суперечать закону та моральним засадам суспільства. Нажаль, наявні непоодинокі випадки, коли, з метою захисту життя, здоров’я дитини, її доводиться вилучати з біологічної родини та поміщати до закладів державного утримання. У цій ситуації дитина зазнає психологічного травмування, розлучаючись із звичним їй соціальним середовищем, друзями, школою, тощо. 

  Уже декілька років поспіль у державі запроваджується соціальна послуга «патронат над дитиною» - тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

  Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

  Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

- повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;

- належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

  До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами.

  Строк перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя понад зазначений строк, орган опіки та піклування може прийняти рішення про його продовження не більш як до шести місяців.

  На кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, виплачується соціальна допомога. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

 За свою роботу патронатний вихователь отримує грошове  забезпечення, розмір якого становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. У разі, коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

  Особливості патронату:

  • дитина залишається проживати у своїй громаді;
  • створені умови для освіти, розвитку, соціально-психологічної реабілітації дитини;
  • постійний моніторинг можливості повернення дитини до батьків або пошук для дитини нової сім’ї.

  Усіх, хто небайдужий до долі дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та має бажання створити сім’ю патронатного вихователя, за додатковою інформацією просимо звертатися до служби у справах дітей Садівської сільської ради (адреса: с. Сад. вул. Войти, 5, тел. 69 52 78). 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь