A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА: ЧИ МОЖНА ПОДАРУВАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ?

Дата: 18.08.2021 11:00
Кількість переглядів: 237

 1 липня 2021 знятий мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тобто, можна подарувати свою земельну ділянку відповідно до статті 131 Земельного кодексу України громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді

 Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

 При укладенні договору дарування, у нотаріуса, повинен бути присутній як дарувальник так і обдарований, оскільки їх присутність є обов’язковою умовою для посвідчення даного договору.

 Якщо землю у подарунок приймає близький родич це можуть бути: діти, батьки, чоловік або дружина, така угода не оподатковується. Також звільняються від оподаткування особи з інвалідністю І групи, діти-сироти та неповнолітні, які позбавлені батьківського піклування.

 Коли договір дарування оформлюють на не близького родича або на зовсім чужу людину, під час укладення даної угоди обдарованому доведеться сплатити 5% від вартості землі і військовий збір – 1,5%.

 Якщо ж земельне угіддя за угодою дарування переходить до нерезидента, або від нерезидента, то навіть незважаючи на те, що вони можуть бути родичами, треба сплатити податки. А це – 18% від вартості земельної ділянки і військовий збір – 1,5%.

 У статті 125 Земельного кодексу України зазначено, що право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

 Нотаріус, засвідчуючи договір дарування земельної ділянки, обов’язково в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно самостійно реєструє на нового власника право власності. Тобто, обдарований відразу стає повноправним власником земельної ділянки і немає необхідності додатково реєструвати своє право власності в будь-яких інших органах.

 Також не варто забувати про те, що дарувальник, протягом року, має право вимагати через суд розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна у наступних випадках:

• якщо людина, яка прийняла землю в дарунок, учинила щодо дарувальника або членів його сім’ї злочин;

• якщо обдарований неналежно поводиться із земельним угіддям, використовує його не за цільовим призначенням і це загрожує втратою земельної ділянки.

• якщо під час підписання дарувальної угоди на обдарованого покладалися зобов’язання щодо третьої сторони і він їх не виконав.

У разі розірвання договору дарування обдарований зобов’язаний повернути дарунок в натурі.

За матеріаламиhttps://www.facebook.com/groups/zemfondua/posts/814271449274990/

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь