A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

РОЗВИТОК ГАЛУЗІ КОНОПЛЯРСТВА – НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СУМЩИНИ ТА УКРАЇНИ

Дата: 09.08.2021 11:30
Кількість переглядів: 393

 Під такою назвою в рамках етнічно-фольклорного аграрного фестивалю «HempFest» у с. Сад Сумського району відбувся навчально-практичний семінар із розвитку коноплярства. Участь у семінарі взяв голова облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ

 «Сумщина є лідером серед регіонів України в розвитку галузі коноплярства. Підтвердженням цього є десятки гектарів насінницьких посівів ненаркотичних конопель в Інституті сільського господарства Північного Сходу (с. Сад, Сумський район) та Інституті луб’яних культур (м. Глухів) НААН України, – зазначив Дмитро Живицький. – Також Сумщина – єдина область, яка отримала з державного бюджету кошти на розвиток коноплярства. Сумська облдержадміністрація стала ініціатором створення в регіоні агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство». Відповідний проєкт за результатами конкурсного відбору Міністерства розвитку громад та територій України став переможцем та отримав фінансування з державного бюджету в розмірі понад 14 млн грн».

 За його словами, коноплі унікальні тим, що це одна із найперспективніших культур на землі. Ця рослина найменше виснажує ґрунт, має дуже широкий спектр застосування. Це і канати, і вітрила для кораблів, і одяг, взуття, продукти харчування, ліки, косметика, бронежилети… Відомо понад тисячу найменувань продукції, яку виготовляють із конопель. Ця рослина є дуже перспективною для Сумщини, і щорічний фестиваль «HempFest», який вперше провели у 2018 році, через рік уже став міжнародним.

 Учора в рамках фестивалю відбувся ярмарок, де можна було особисто оглянути продукцію, яку виготовляють з конопель у нашій області. Сьогодні проходить навчально-практичний семінар з розвитку коноплярства за участю науковців, представників влади та бізнесу.

 «Наше завдання – збільшити площі посівів конопель на території області й залучити сюди бізнес для активної переробки, для того, щоб у нас збільшувалася кількість виробництв, створювалися нові робочі місця, йшло відрахування до місцевих бюджетів», – додав голова облдержадміністрації.

 Директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України Віктор КАБАНЕЦЬ повідомив, що сьогодні Сумщина відроджує вітчизняні традиції вирощування конопель. Посівні площі конопель в області у цьому році збільшено до 412 гектари, що на 69% більше порівняно з 2020 роком. І враховуючи, що на світовому та внутрішньому ринку України спостерігається підвищений попит на продукцію коноплярства, є потенціал для розширення площ під цією культурою та розвитку різних напрямів переробки конопель.

 Про стан та перспективи розвитку коноплярства на Сумщині, а також про реалізацію проєкту «Створення агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» розповіли директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр МАСЛАК та радник голови облдержадміністрації Юрій ГЛАДЕНКО.

 «Сумщина є лідером серед наукового надбання та потенціалу, який є в Україні. Завдяки Інституту луб’яних культур НААН України ми сьогодні маємо створені 9 сортів. І за рахунок цих сортів нас знають в усьому світі, – зазначив Олександр Маслак. – Нас знають за кордоном і як виробників насіння конопель. Крім того, в області є кілька підприємств, які займаються переробкою цієї культури. І хотілося б, щоб проєкт, який отримав фінансування з держбюджету, співфінансування з обласного бюджету та суб’єктів господарської діяльності, став основою для подальшого розвитку галузі».

 Юрій Гладенко додав, що коноплярство – це і родзинка Сумщини, яка через розвиток туризму може привернути увагу до нашої області потенційних інвесторів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь