A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

НА СУМЩИНІ ПРОЙШОВ ЕТНІЧНО-ФОЛЬКЛОРНИЙ АГРАРНИЙ ФЕСТИВАЛЬ «HEMPFEST»

Дата: 09.08.2021 10:00
Кількість переглядів: 481

 7 серпня в с. Сад Сумського району на території Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України на агроекофолькфестиваль зібралися агровиробники, переробники сільгосппродукції, науковці, які працюють у напрямку розвитку коноплярства та популяризації виробництва продукції з ненаркотичних конопель. Участь у відкритті фестивалю взяли заступник голови Сумської облдержадміністрації Вячеслав ПЕЧЕНЕНКО і голова обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО

 «Сумщина є лідером серед регіонів України з розвитку галузі коноплярства та відома своїм науковим дослідженнями цієї тематики в світі, – зазначив заступник голови облдержадміністрації. – Промислові коноплі – джерело природної сировини для багатьох галузей виробництва, вирощування якої має мінімальний вплив на довкілля, а переробка характеризується безвідходністю. Мають широкий спектр застосування, зокрема в харчовій та легкій промисловості, будівельній галузі, фармації, косметології».

 Також Вячеслав Печененко повідомив, що облдержадміністрація стала ініціатором створення на Сумщині агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство». Відповідний проєкт за результатами конкурсного відбору Міністерства розвитку громад та територій України став переможцем та отримав фінансування з державного бюджету України в розмірі понад 14 млн грн. Одним із напрямків проєкту є популяризація виробництва та споживання продуктів з конопель. Тому облдержадміністрація виступила одним із організаторів фестивалю «HempFest», який наразі проводиться на Сумщині.

 Основною метою фестивалю є відкриття нових горизонтів у розумінні цінності конопель посівних, як надзвичайно важливої, стратегічної  сільськогосподарської культури.

 Голова обласної ради Віктор Федорченко акцентував, що Сумська область є батьківщиною коноплярства: «З виробами з конопель я знайомий ще з дитинства. Такий напрямок аграрної галузі необхідно активно розвивати, популяризувати, щоб продавати не лише сировину, а й створювати підприємства з її переробки».

 «Потенціал Сумщини в цьому напрямі до кінця не розкритий. Наш фестиваль спрямований на популяризацію виробництва та споживання продуктів з конопель, об’єднує виробників та переробників. Знайомимо сьогодні потенційних споживачів з продукцією, яка виробляється з конопель. Фестиваль «HEMPFEST» є візитівкою Сумщини, адже про цей захід знають вже далеко за межами області», – говорив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр МАСЛАК.

 І дійсно, на фестивалі представлено широкий асортимент продукції з промислових конопель. Участь беруть виробники не лише з Сумщини.

 Директор Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України Віктор КАБАНЕЦЬ підтвердив це: «На сьогоднішньому фестивалі представлено більше 30 виробників, переробників конопляної продукції. Це продукти харчової переробки, текстилю, волокно, зерно. Приємно, що участь беруть різні області України: Сумська, Чернігівська, Полтавська, Житомирська, Рівненська, Київська. Але приємно, що половина виробників на нашому фестивалі – це представники Сумської області. Ямпільщина привезла продукти харчування, Середино-Буда – сировину для переробки. Запрацював «Сумикамволь», що виробляє текстиль. Тож посівні площі конопель поступово збільшуються. Крім того, на Сумщині є сильна наукова база, яка працює на розвиток цього напрямку».

 «Внаслідок процесам децентралізації кожен регіон обирає свій шлях розвитку. Сумщині в цьому плані пощастило, адже вона має підготовлену наукову базу з питань коноплярства, що підтверджує існування двох наукових установ в м. Глухів та на території с. Сад, – долучився до розмови один з ініціаторів та перших організаторів фестивалю, радник голови облдержадміністрації Юрій ГЛАДЕНКО. – Ми фіксуємо за собою право бути центром коноплярства в Україні, розширити наукову базу, ділитися технологіями, інноваціями. Ми обрали вірний шлях для регіону. Таким чином будемо розвивати сільські території, переробні підприємства за рахунок привернення інвестицій і ділитися надбаннями з усією Україною».

 Гості фестивалю також ділилися своїми думками з цього приводу та враженнями.

 Анна Мова говорить: «Нам дуже сподобалось, особливо організація заходу. Ми покуштували солодощі з конопляної муки та насіння. Діти у захваті».

 Антон Борисенко планує придбати устілки у взуття та вважає, що промислові коноплі треба вирощувати і розвивати цей напрям далі.

 Сергій Карпенко з родиною вирішили відвідати цей захід, щоб дізнатися, як розвивається коноплярство. «Часто купуємо конопляну олію. Я вважаю, що за органікою майбутнє, бо наші діти та внуки мають їсти більш чисті та натуральні продукти, щоб було здорове тіло та здоровий дух», - переконані вони.

 Глухівчани Влад та Марина Маринченко розповіли: «Близько десяти років активно вживаємо конопляну продукцію в їжу, купуємо речі з конопель. Фестиваль сподобався, радує те що з кожним роком видно розвиток. Тепла атмосфера, дуже приємні люди».

 Нагадаємо, 7 серпня фестиваль триватиме до пізнього вечора і завершиться феєрверком. Для кожного відвідувача є можливість дегустації конопляних смаколиків. Підготовлені цікаві фотозони, широка розважальна програма.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь