A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ЗА ПІДТРИМКИ ЄС УКРАЇНСЬКІ УНІВЕРСИТЕТИ ПІДВИЩАТЬ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ОНОВЛЯТЬ НАВЧАЛЬНІ БУДІВЛІ Й ГУРТОЖИТКИ

Дата: 29.07.2021 10:00
Кількість переглядів: 289

 Відбулося підписання контрактів в межах реалізації проекту «Вища освіта в Україні» щодо комплексного енергоефективного оновлення будівель шести українських університетів за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) обсягом 49 млн євро та гранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн євро

 «Сьогодні ми зробили ще один важливий крок на шляху до створення сучасних та комфортних умов освітнього процесу. Завдяки співпраці з Європейським інвестиційним банком та за підтримки Європейського Союзу Міністерство освіти і науки України розпочинає комплексну модернізацію інфраструктури закладів вищої освіти. Це дозволить покращити навчальні, робочі та санітарно-гігієнічні умови в університетах, підвищити якість освітнього процесу, розширити можливості для академічної та наукової діяльності, скоротити експлуатаційні витрати і досягти суттєвої економії ресурсів. Окрім того, енергоефективні, екологічно відповідальні та стійкі до змін клімату університети сприятимуть переходу до зеленої економіки і сталого розвитку місцевих громад і країни загалом», – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій ШКАРЛЕТ.

 Контракти з компанією Gopa Infra (Німеччина), яку обрано Консультантом з проектування та нагляду в межах реалізації проекту, підписані шістьма закладами вищої освіти з Чернігова, Харкова, Львова, Полтави, Сум та Вінниці, які беруть активну участь у першому етапі проекту «Вища освіта України», щоб оновити свої навчальні й науково-дослідні будівлі та гуртожитки. Контракти підписали:

  • Вінницький національний технічний університет;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  • Національний університет «Чернігівська політехніка»;
  • Сумський державний університет.

 Сторони обговорили можливість якнайшвидшого початку виконання робіт з термомодернізації в університетах першого етапу проекту.

 «Українська молодь – це майбутнє країни, і вона потребує високоякісної освіти та комфортних умов для навчання. Комплексна термомодернізація українських університетів надає значні можливості для закладів вищої освіти зацікавити нових студентів та зменшити витрати на комунальні послуги, експлуатацію й утримання будівель. Вона також сприятиме зеленій трансформації у секторі освіти. Це, безперечно, добра новина для студентів, викладачів та довкілля», – зазначив Голова Представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де ЗАГОН.

 До цих шести університетів невдовзі приєднаються ще вісім закладів вищої освіти, які на конкурсній основі вибороли право взяти участь у другому етапі проекту. Це важливий крок на шляху підвищення енергоефективності та адаптації до змін клімату в секторі вищої освіти України.

 Комплексна термомодернізація закладів вищої освіти України здійснюється в межах проекту «Вища освіта України», що є складовою спільної підтримки, яку ЄІБ та ЄС надають Україні у сфері енергоефективності.

 Загалом Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) інвестує 120 млн євро у комплексну термомодернізацію українських університетів у межах проекту «Вища освіта України», що є складовою спільної підтримки, яку ЄІБ та ЄС надають Україні у сфері енергоефективності. Крім того, додатково залучено грант Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн євро. Проект також співфінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) на суму 30 млн євро. Загалом у двох етапах проекту візьмуть участь 19 університетів, 14 з яких фінансуватиме ЄІБ, а 5 – НЕФКО.

 Інвестиції в комплексне енергоефективне оновлення 86 будівель 6 університетів першого етапу допоможуть значно знизити витрати на опалення та електроенергію, забезпечити комфортні умови для навчального процесу й проживання студентів і спрямувати заощаджені кошти на розвиток матеріально-технічної та дослідницької бази університетів-учасників. Водночас обсяг викидів парникових газів зменшиться на понад 19 200 тон або 48% щорічно, рівень енергоспоживання знизиться майже на 44%, а щорічна економія коштів складатиме понад 2,6 млн євро.

 Довідково. Проект «Вища освіта України», що має на меті оновити навчальні, науково-дослідні та допоміжні споруди в обраних університетах України, є складовою спільної фінансової підтримки, яку Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Європейський Союз (ЄС) надають Україні у сфері енергоефективності в межах спеціальної угоди.

 Проект передбачає підвищення енергоефективності університетських будівель, зменшення їхніх експлуатаційних витрат, покращення якості навчальних, академічних, науково-дослідних та житлових приміщень.

 Проект «Вища освіта України» співфінансується НЕФКО, що надала позику в розмірі 30 млн євро в межах кредитної угоди, підписаної в грудні 2017 року. Проект націлено на підвищення енергоефективності та отримання заощадження енергоносіїв зі зниженням викидів парникових газів в університетах, з одночасним покращенням якості навчання, навчальної, соціальної та науково-дослідної бази, а також зі зниженням витрат на їх утримання.

 За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/za-pidtrimki-yeib-ta-yes-ukrayinski-universiteti-pidvishchat-energoefektivnist-ta-onovlyat-navchalni-budivli-j-gurtozhitki

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь