A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

ПРОТЯГОМ 2021 РОКУ ЗА КОШТИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ОЧІКУЄТЬСЯ ПОСТАВКА 11 665 ПОВНИХ КУРСІВ ЛІКУВАННЯ ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ С

Дата: 13.07.2021 10:30
Кількість переглядів: 325

 Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України, наразі в закладах охорони здоров’я стоїть завдання виявити хворих на вірусні гепатити і забезпечити їх лікуванням

 На сьогоднішній день вірусні гепатити В і С (ВГВ, ВГС) становлять серйозну загрозу громадському здоров’ю, оскільки близько 80 % цирозу та гепатоцелюлярної карциноми викликані саме цими типами вірусів.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі тільки 9% осіб із хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз і 20%  із вірусним гепатитом С.

 У листопаді 2019 року Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів B та C, ухваливши Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. В рамках зазначеної Стратегії визначено ключові цілі і завдання спрямовані на елімінацію вірусних гепатитів як загрози громадському здоров’ю.

 Цілями реалізації Державної стратегії у частині вірусних гепатитів до 2030 року є: попередження 90% нових випадків вірусних гепатитів; діагностування 90% осіб, які хворіють на ВГ та не знають про свою хворобу; лікування 90% хворих (для вірусного гепатиту С це передбачає повне одужання від хвороби, а для гепатиту В – контроль над її розвитком задля попередження ураження печінки).

 В рамках зазначеної Стратегії передбачено низку заходів спрямованих на попередження нових випадків інфікування вірусним гепатитом, посилення системи епідеміологічного нагляду за вірусного гепатиту, розширення доступу до діагностики та лікування, впровадження нових спрощених підходів до виявлення та ведення пацієнтів, підвищення загальної обізнаності як населення так і медичних працівників щодо проблеми вірусного гепатиту.

 Необхідні складові для виконання цілей: доступ до тестування; оптимізовані маршрути пацієнтів та спрощенні підходи до діагностики та лікування; забезпеченість лікарськими засобами; інфраструктура закладів охорони здоров’я.

 Наказом МОЗ України від 15.01.2021 року №51 затверджено «Стандарти медичної допомоги «Вірусний гепатит С у дорослих», які передбачають спрощений підхід до діагностики та лікування пацієнтів із вірусним гепатитом С. Переваги Стандартів:

- використання спрощених алгоритмів діагностики та лабораторного супроводу лікування задля розширення доступу до послуг;

- уникнення призначення зайвих і дорого вартісних обстежень;

- додаткові і вартісні обстеження лише у окремих обґрунтованих випадках;

- використання нових схем лікування;

- чітке визначення хто підлягає скринінгу і тестуванню та лікуванню;

- лікування пацієнтів можуть здійснювати не лише інфекціоністи;

- лікування у спеціалізованих центрах лише для трьох категорій пацієнтів (ниркова недостатність, декомпенсований цироз, неуспішне попереднє лікування).

 

 Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України, міжнародних організацій та неурядових організацій, протягом останніх років закуповується велика кількість ефективних пангенотипних схем лікарських засобів для лікування вірусного гепатиту С. Так, завдяки доступу до ефективних генеричних схем препаратів значно збільшились обсяги закупівлі лікарських засобів за кошти державного бюджету.

 У 2020 році 8 565 осіб розпочало лікування від вірусного гепатиту С. Хоча у 2020 році пандемія коронавірусної хвороби сповільнила або і призупинила набір пацієнтів із вірусним гепатитом С через те, що інфекційні лікарні були перепрофільовані на лікування пацієнтів із коронавірусом, утім це дало змогу розпочати децентралізацію послуг з діагностики та лікування пацієнтів із вірусним гепатитом С та надати пацієнтам можливість наблизити послуги із вірусного гепатиту С до пацієнтів.

 У 2020 році сумарно поставлено 49 245 курсів лікувальних засобів для лікування вірусного гепатиту С. Це найбільша партія лікарських засобів за всі роки. А також за кошти державного бюджету очікується поставка 11 665 повних курсів лікування протягом 2021 року. І зараз перед закладами охорони здоров’я стоїть завдання виявити пацієнтів і забезпечити їх лікуванням.

 На сьогодні Центром разом із Texty.org.ua розроблено візуалізацію «Моніторинг наявності препаратів для лікування вірусних гепатитів С та В для дорослих та дітей» у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». Завдяки візуалізації громадяни можуть дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати. Дані про наявність медичних препаратів дають громадськості змогу контролювати використання коштів державного бюджету та запобігають низці корупційних ризиків. Зокрема, унеможливлюють відмову пацієнтам в отриманні безкоштовного лікування.

 У найближчих планах – передача послуг з лікування ВГ до програми державних медичних гарантій, що максимально дозволить розширити доступ до діагностики та лікування вірусного гепатиту: https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/monitoring-nayavnosti-preparativ-dlya-likuvannya-vgs-i-vgv-dlya-doroslikh-i-ditey

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь