A A A K K K
для людей із порушенням зору
Садівська громада
Сумська область, Сумський район

Соціальна послуга «патронат над дитиною»

Дата: 20.04.2021 08:00
Кількість переглядів: 338

 Фото без опису

 Беззаперечно, що найкращим середовищем для гармонійного розвитку і виховання дитини є сім’я. Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні. На жаль, трапляються ситуації, коли через складні життєві обставини, батьки не можуть забезпечити нормальні умови життя та виховання дитини, не можуть належним чином виконувати свої батьківські обов’язки.  Тоді діти вилучаються  з біологічної родини і влаштовуються до закладу державного утримання.

 Наразі альтернативою інтернатним закладам є сім’я патронатного вихователя.

 Соціальна послуга «патронат над дитиною» – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками та іншими законними представниками складних життєвих обставин. Умовами, які негативно можуть вплинути на життя та здоров’я дитини є ухиляння батьків від виконання своїх батьківських обов’язків, безпритульність, бездоглядність, насильство та жорстоке поводження у сім’ї, інвалідність, тяжка хвороба та інші фактори. Послуга «патронат над дитиною» дає можливість забезпечити дотримання права дитини на виховання у сімейному оточенні.

 Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

 До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися у одній сім’ї. Термін перебування дитини не може перевищувати шести місяців.  

 Патронатними вихователями можуть бути:

  • повнолітні громадяни України, які мають позитивний досвід виховання дитини;
  • мають житло (власне, орендоване, на праві користування) та відповідні житлові умови; окрему кімнату для проживання дітей;
  • не мають судимості;
  • спільно з повнолітнім членом своєї родини готові пройти навчання за програмою підготовки патронатних вихователів;
  • стан здоров’я, який дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей.     

 Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України:

  • обмежені у дієздатності;
  • визнані недієздатними;
  • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • були засуджені.

 За свою роботу патронатні вихователі отримують грошове забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

Розмір соціальної допомоги на кожну дитину становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

 У разі коли у сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє або більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків на кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.   

 Кошти використовуються патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.  

 Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї включно та поновлюються у разі наступного влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя.

 Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки. 

За більш детальною інформацією звертайтеся до служби у справах дітей Садівської сільської ради  за адресою: с. Сад, вул. Войти, 5, тел. 69 52 78.

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь